רפלוקס קיבתי-ושטי

רפלוקס קיבתי-ושטירפלוקס קיבתי-ושטי היא הפרעה במערכת העיכול הבאה לידי ביטוי בעלייה של נוזל חומצי מהקיבה לוושט. ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל להתפתחות של רפלוקס קיבתי-ושטי כשבין היתר מדובר בבקע סרעפתי, סוגר ושטי תחתון רפוי ועוד. בין הגורמים המרכזיים הגורמים לתופעה זו ניתן למצוא נוכחות משמעותית של רקמת שומן באזור הבטן, הגורמת לדחיקת הקיבה ולהקטנת נפח הקיבה.

אי לכך ניתן למצוא שכיחות גבוהה של רפלוקס קיבתי-ושטי בקרב הסובלים מהשמנת יתר, בדגש על הסובלים מהשמנה תפוחית (השמנה בטנית), אך מצד שני ניתן לראות שכיחות גבוהה של תופעה זו גם בקרב נשים בהיריון מתקדם.

התסמינים של רפלוקס קיבתי-ושטי

התסמינים של רפלוקס קיבתי-ושטי כוללים בראש ובראשונה צרבת, תחושה של צריבה פנימית המופיעה מאחורי עצם החזה, העולה לכיוון הגרון והצוואר.

חלק מהחולים מדווחים על חזרה של המזון מהקיבה לפה ובעקבות זאת על טעמים לא נעימים המאופיינים כמרים או חמוצים מאוד. הכאבים הנלווים לצרבת מופיעים ברום הבטן ובגרון ויכולים להימשך אף שעתיים לאחר הארוחה.

הכאב הופך לחמור יותר כאשר החולה מתנועע או עוסק בפעילות גופנית לאחר הארוחה וכן במקרים בהם החולה נשכב ישר לאחר הארוחה. במקרים חמורים יותר, בהם ההפרעה נמשכת זמן רב, ייתכנו סיבוכים קשים. כך לדוגמה במקרים בהם ישנו מגע רב וממושך מדי בין חומציות הקיבה לוושט, עשויה להתפתח דלקת בוושט שבתורה עלולה להוביל להתפתחות של כיבים בוושט. כמו כן עלולות להיווצר הצרויות בוושט ובנוסף ישנם מומחים הסבורים כי לאורך הזמן התופעה מגדילה את הסיכוי ללקות בסרטן הוושט.

אבחון הגורמים לרפלוקס קיבתי-ושטי?

כאשר מטופל מתלונן על מקרים חוזרים ונשנים של צרבת, חשוב לשלול גורמים אחרים לבעיה לפני שקובעים בוודאות כי מקורה בהשמנת יתר. במקרים בהם נלווים לצרבת תסמינים חשודים וחמורים כמו לדוגמה דמם, ירידה במשקל, בעיות בליעה או אנמיה, יש להפנות את המטופל לבדיקת גסטרוסקופיה. במקרים שבהם הצרבת היא התלונה היחידה והתפתחות הבעיה התרחשה במקביל להצטברות השומן באזור הבטן, ניתן לנסות לטפל בעזרת PPI (מעכבי משאבות פרוטונים), תרופות שמטרתן להפחית את ייצור החומצה הגסטרית בקיבה.

אם החולה לא מגיב לטיפול, לרוב נעשה ניסיון אחד להעלות את המינון התרופתי ובאין תגובה לאחר העלאת המינון, לרוב מומלץ לבצע גסטרוסקופיה.

כיצד מטפלים ברפלוקס קיבתי-ושטי?

הדרך הטובה ביותר לטפל ברפלוקס קיבתי-ושטי שמקורו בהשמנת יתר היא על ידי הפחתה במשקל כמובן. בנוסף יש להקפיד על הכללים הבאים:

  • לאחר הארוחה מומלץ להישאר ישובים בישיבה זקופה במשך כשעה לפחות.
  • מומלץ להימנע מביצוע פעילות גופנית לאחר הארוחה.
  • יש להימנע מכניסה למיטה ישירות לאחר הארוחה ואם הבעיה מתרחשת במהלך הלילה, מומלץ לישון כשהחלק העליון של הגוף נמצא בזווית של ארבעים וחמש מעלות ביחס לפלג הגוף התחתון על מנת למנוע את חזרת המזון מהקיבה לוושט בזמן השכיבה במאוזן.
  • חשוב להימנע מצריכת מזונות ומשקאות המחלישים את הסוגר התחתון של הוושט ומגרים את הקיבה ליצור חומצה. הכוונה היא למשל לשוקולד, אלכוהול, קפאין, מזונות עשירים בשומן ועוד. כמו כן עישון סיגריות מחליש מאוד את השסתום התחתון של הוושט, קחו זאת לתשומת לבכם.
  • מומלץ מאוד לצרוך ארוחות קטנות יחסית בנפחן על מנת שלא למלא את הקיבה מעבר ליכולתה.
  • הטיפול התרופתי בבעיה כולל שימוש בסותרי חומצה הניתנים לרכישה ללא מרשם רופא או שימוש בחוסמי משאבות פרוטונים.
  • במקרים החמורים ניתן לשקול מעבר של ניתוח שבו יוצרים שסתום חדש בין הוושט לקיבה.

שתפו:

לוח עניינים
מקווים שנהנת לקרוא, אבל אם הגעת עד לכאן אז אולי יעניין אותך גם:
עדיין לא הצטרפת לקבוצת הפייסבוק הפעילה?
הכנסו לקישור והגישו בקשה להצטרף, בקבוצה תמצאו דיונים וחוויות אודות כלל התרופות לירידה במשקל