ניתוחי מעקף תריסריון

מדובר בניתוחים בריאטריים לפרוסקופיים הניתנים לביצוע במספר גרסאות. בשתי הגרסאות העיקריות כורתים כ- 75% מהקיבה ולאחר מכן יוצרים מעקף של התריסריון וחלק גדול מהמעי הדק. הירידה במשקל היא תוצאה משולבת של הקטנה משמעותית של נפח הקיבה המגביל את כמות המזון שניתן לאכול, הפחתה משמעותית של ספיגת רכיבי התזונה – בפרט השומנים, עלייה ברמת הורמוני השובע והפרשה מוקדמת שלהם בתום הארוחה וכן להפחתה ברמת ההורמון גרלין (המכונה "הורמון הרעב"). שתי גרסאות הניתוח נחשבות ליעילות במידה שווה בכל הקשור לירידה במשקל, והן נבדלות זו מזו באופן בו מתבצעת כריתת הקיבה. אולם חשוב לזכור כי מדובר בניתוחים מורכבים מאוד הדורשים רמת מומחיות גבוהה ביותר.

שתי הגרסאות הניתוחיות העיקריות הן:

  1. הטיה ביליופנקריאטית (BPD | Biliopancreatic Diversion) – מערבת כריתה רוחבית של חלק מהקיבה, אשר לאחריה נותר חלק מהקיבה בנפח של כ- 300 סמ"ק.
  2. הטיה ביליופנקריאטית עם מעקף תריסריון (BPD-DS | Biliopancreatic Diversion with Duodenal Switch) – מערבת כריתה אורכית של הקיבה, אשר לאחריה נותר מהקיבה מעין שרוול בנפח של כ- 150 סמ"ק.

זמן ההתאוששות וההחלמה מהניתוח: יום לאחר הניתוח תבוצע הדמיית בליעה, ולאחריה ניתן יהיה להתחיל לשתות בכמויות קטנות. הכאבים לרוב קלים וניתן ליטול תרופות לשיכוך כאב על פי הצורך. משך האשפוז הצפוי לאחר הניתוח הוא 3-7 ימים. בתום שבוע עד שבועיים מהניתוח ניתן בדרך כלל לשוב לפעילות מלאה. יש לציין כי לאחר הניתוח עשוי להתפתח חוסר סבילות למזונות, משקאות ותרופות, לכן יש להקפיד על הרגלי תזונה חדשים בהתאם להמלצת אנשי המקצוע המטפלים. מעבר לכך, במהלך החודש הראשון ניתן יהיה לאכול כמויות קטנות מאוד של מזון רך ונוזלים. כחודש לאחר הניתוח ניתן יהיה לשוב בהדרגה לתזונה רגילה הכוללת מזונות מוצקים.

ממוצע הירידה במשקל: במהלך שנה עד שנתיים לאחר הניתוח ממוצע הירידה במשקל עומד על כ- 70-80% מהמשקל העודף. מחקרים מצביעים על כך שלאחר 10 שנות מעקב, המנותחים מצליחים לשמר ירידה של 75% מהמשקל העודף בממוצע.

סיבוכים אפשריים: מאחר ומדובר בניתוח הרדיקלי ביותר מבין הניתוחים הבריאטריים, הוא מערב שיעור גבוה של תופעות לוואי וסיכון לסיבוכים שעשויים להיות חמורים. הסיכונים מסכני החיים שלאחר הניתוח כוללים דימום מאסיבי, זיהום באזור הניתוח, תסחיף של קריש דם ודלף ממערכת העיכול. שיעורי הדלף נעים בין 1-4% מהניתוחים (תלוי במיומנות המנתח). מעבר לכך, המנותחים עלולים לסבול מאבנים בכיס המרה, מקשיי בליעה, מחוסרים תזונתיים (שעשויים להיות חמורים), מבעיות עיכול וגם מ"תסמונת ההצפה", אשר נגרמת כשמזון עובר מהר מידי מהקיבה אל המעי הדק אחרי צריכת כמות גדולה של סוכרים פשוטים (מצב המערב חולשה, סחרחורת, דופק לב מואץ, תחושת חום ובחילות מיד לאחר אכילה, עקב ריקון מהיר של הקיבה).

שיעורי התמותה: שיעורי התמותה גבוהים משמעותית לעומת ניתוחים בריאטריים אחרים, והם נעים בטווח של 0.6-1.4%. בנוסף, שיעור הניתוחים החוזרים נע בין 4% ל־6%.

עלות הניתוח: לעומדים בקריטריונים לניתוח בריאטרי, עלותו המלאה של הניתוח בבית חולים ציבורי מכוסה על ידי קופת החולים, אולם יתכנו זמני המתנה ארוכים מאוד. עלות ניתוח פרטי נעה בין 60,000-70,000 ₪ (לא כולל שכר מנתח שעלותו משתנה בהתאם לרופא הנבחר). מבוטחי קופות החולים השונות עשויים להיות זכאים להשתתפות של הקופה בעלות ניתוח פרטי, שתקבע בהתאם לרובד הביטוחי שרכש המבוטח. גובה ההשתתפות יושפע, בין היתר, מההסדר שיש לקופת החולים עם המרכז הרפואי ועם הרופא המנתח.

 

עדיין לא הצטרפת לקבוצת הפייסבוק הפעילה?
הכנסו לקישור והגישו בקשה להצטרף, בקבוצה תמצאו דיונים וחוויות אודות כלל התרופות לירידה במשקל