במהלך ההיריון צובר הגוף הנשי אי אילו קילוגרמים כשכמות הקילוגרמים משתנה מאישה לאישה. אחרי הלידה הראשונה חלק ניכר מהנשים מצליחות להפחית אחוז ניכר מהמשקל העודף ואפילו לחזור למשקל הרגיל שלהן, אך לאחר הלידה השנייה והשלישית, כבר הרבה יותר קשה להיפטר מהקילוגרמים העודפים. ישנו מגוון רחב ביותר של סיבות לכך שקשה לרדת במשקל של השמנה אחרי לידה, ובמאמר זה ננסה לגעת במרכזיות שבהן על קצה המזלג.
ממצאים ממחקרי מעבדה
במחקר מפורסם שנערך באוניברסיטת סינסנטי, ארצות הברית חילקו החוקרים אוכלוסייה גדולה של עכברות בהיריון לזוג קבוצות: עכברות שילדו ארבע פעמים ועכברות שילדו פעם אחת בלבד. כל העכברות צרכו את אותן כמויות של מזון מדי יום וכולן היו בנות אותו גיל. משקלן של העכברות בשתי הקבוצות תועד בקפידה באופן תדיר ובנוסף נערכו להן מבחני העמסת סוכר ומיפוי של מצבורי השומן בגוף.
ממצאי המחקר העלו תמונה מרתקת לפיה לידות מרובות, ללא קשר לגיל העכברות, הגדילו בצורה משמעותית את כמות רקמת השומן בגוף. בנוסף לכך, בקבוצת העכברות שילדו ארבע פעמים נמצאו רמות גבוהות יותר של סוכר בדם לאחר הארוחה, עד כדי רמות המרמזות על התחלה של סוכרת סוג 2.
מעבר לכך, במחקר המשך שבחן את הצאצאים של אותן עכברות, נמצא כי הצאצאים הצעירים של העכברות שילדו ארבע פעמים, נטו לסבול מהשמנת יתר יותר מהצאצאים הבכורים.
לפי החוקרים ניתן לקשור את הממצאים לשני מנגנונים מרכזיים: נטייה לדלקות פנימיות, בעיקר בלבלב ובכבד, ששכיחותן עולה לאחר כול היריון, העשויות לתרום לשינויים הורמונליים המקשים על הירידה במשקל ושינויים לרעה בקצב המטבוליזם לאחר כל לידה.
"זנבות של קילוגרמים"
הסבר אחר להשמנה אחרי לידה קשור למעט הקילוגרמים העודפים הנותרים לאחר כל היריון. אם לאחר ההיריון הראשון נותרים שניים או אפילו שלושה קילוגרמים עודפים, עדיין אין בכך בשביל לבוא לידי ביטוי בצורה חמורה יתר על המידה. עם זאת, כאשר לאותם קילוגרמים עודפים מצטרפים עוד שניים שלושה בהיריון השני ועוד שניים שלושה בהיריון השלישי, הרי שבסופו של דבר מדובר בעלייה של קרוב לעשרה קילוגרם.
הגורמים ההתנהגותיים לאחר הלידה
לא באמת ניתן להסביר את הגורמים להשמנה אחרי לידה מבלי לגעת ולו בקצת בנושא הזמן הפנוי. כאשר ישנו רק ילד אחד, יש הרבה יותר זמן פנוי לעסוק בפעילות גופנית ובכושר. לעומת זאת, כאשר יש כבר מספר ילדים בסביבה, הזמן הפנוי מצטמצם. הדבר בא לידי ביטוי לא רק בכך שאין מספיק זמן בשביל לעסוק בפעילות גופנית אלא גם בקושי לתכנן ארוחות כהלכה.
כמו כן לאימהות רבות ישנה נטייה לסיים את האוכל מהצלחות של הילדים כדי לא לזרוק חלילה את שאריות המזון לפח. מן הסתם ככל שיש יותר צלחות, כך יש יותר מזון "לנקות מהצלחות".
בלוטת התריס ושינה לקויה
עוד שני גורמים פיזיולוגיים הקשורים להשמנה אחרי לידה הם מיעוט שינה ותפקוד לקוי של בלוטת התריס. כיום ידוע כי חוסר שינה הוא גורם עצמאי לעלייה במשקל והדבר נכון גם לגבי תת פעילות של בלוטת התריס, השכיחה כל כך בקרב נשים לאחר מספר לידות, מסיבה שאינה ברורה עדיין עד תום.
כיצד ניתן להימנע מהשמנה אחרי לידה?
להלן כמה עצות שיסייעו לכן להימנע מהשמנה אחרי לידה:
- להימנע מנשנושים – למרות שאורח החיים משתנה מן הקצה אל הקצה לאחר הלידה, חשוב עדיין להקפיד על מסגרת מסודרת של ארוחות. ללא מסגרת מסודרת ניתן בקלות רבה מאוד להיגרר למעגל הרסני של נשנושים וחוסר תשומת לב למזון הנאכל וכתוצאה מכך, לעלות במשקל.
- נשים רבות נכנסות להיריון בטרם הצליחו להשיל את הקילוגרמים העודפים מההיריון הקודם מתוך מחשבה שלאחר שיסיימו את תכנית הילודה, יעשו דיאטה ויסירו את כל הקילוגרמים העודפים. שימי לב – מומלץ ביותר להיכנס להיריון במשקל תקין לא רק בגלל שהרבה יותר קשה לרדת כמות גדולה של קילוגרמים אלא משום שכניסה להיריון בעודף משקל מגדילה את הסיכוי לסיבוכי היריון.
- חשוב ביותר שלא לוותר על פעילות גופנית, מיד לאחר ההחלמה וההתאוששות מהלידה. מומלץ כמובן לשלב את התינוק בפעילות הגופנית, תוך מתן עדיפות למסגרת פעילות המותאמת לנשים לאחר הלידה.
- ליתר ביטחון מומלץ לעבור בדיקות לתקינות בלוטת התריס לאחר כל לידה.