תסמונת אכילה לילית – איך אפשר להימנע?

תסמונת אכילה לילית היא מצב בו קצב האכילה היומי גולש לעבר השעות המאוחרות של הערב והלילה. תכונות ההפרעה עשויות לכלול דחפים חזקים לאכילה בשעות הלילה, בדרך כלל בהתעוררות מהשינה לנשנוש מזון מכל הבא ליד מתכולת המקרר, חוסר תיאבון בבוקר, ומצב רוח דיכאוני.

נדודי שינה נפוצים בקרב אנשים הסובלים מתסמונת זו, והם מחזיקים באמונה לפיה עליהם לאכול על מנת להירגע, להצליח לישון או להירדם שוב.

למרות שתסמונת אכילה לילית נחשבת אבחנה חדשה, המדריך הדיאגנוסטי והסטטיסטי של הפרעות נפשיות, לא מכיר בה אבחנה נפרדת. הוא כולל אותה בקטגוריה חדשה הנקראת "אכילה פרטנית אחרת והפרעת אכילה", כאחת ממספר הפרעות אפשריות שאינן עומדות בקריטריונים המלאים להפרעת אכילה נוספת.

תסמונת אכילה לילית ואכילה רגשית

מחקר שנערך בשנת 2012 קישר רמות גבוהות של אכילה רגשית, המתבטאת באכילה בתגובה לגירויים סביבתיים, לעומת רמזים פנימיים הקשורים לתיאבון. החוקרים סבורים שמה שעומד בבסיס האכילה הרגשית הוא מתח, רגשות שליליים ולחץ.

המחקר הראה כי שילוב של מתח, עם נטייה גנטית להשמנה, מפחיתים את כמות הסרוטונין במוח, ובכך מקצבי היממה משבשים את תחושת השובע, מה שמוביל לאכילה בלילה. מודל זה מצביע על העובדה לפיה ניתן להתערב במספר שיטות להפחתת תסמיני הפרעה זו.

שיטות למניעת תסמונת אכילה לילית

שיטה אחת היא הפחתת הלחץ, המסייע למניעת תסמיני האכילה הלילית. המחקר הראה שהמשתתפים שלמדו הרפיית שרירים מתקדמת, חוו הפחתה באכילה הלילית ברמה של כ-31%, כמו גם ירידה במדדי הדיכאון והמתח.

בשיטה השנייה, אנשים עם תסמונת האכילה הלילית יכולים לשפר את תחושות השובע שלהם באמצעות הקפדה על לוחות זמני אכילה קבועים ובחירת מזונות המסייעים לתחושת מלאות. שיבושים בקצב היממה ניתנים לשיפור באמצעות אכילה קבועה, הקפדה על היגיינת שינה טובה, והקפדה על פעילות גופנית.

טיפול באור בהיר הוא שיטה נוספת לשיפור תסמיני אכילה בשעות הלילה, בכך שהוא מסייע להגדלת הסרוטונין או הסדרת השעון הביולוגי. משתתפי המחקר שלמדו על תסמיניהם, הגורמים והתוצאות, נטו ליהנות מניסוי יותר משיטה אחת, להשגת עקביות במאמציהם.

תסמונת האכילה הלילית – איך אפשר להימנע?

טיפול תרופתי

זוהי שיטה נוספת לטיפול בתסמונת האכילה הלילית. תרופות בהן ניתן להשתמש הן מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין ונוראפינפרין, המסייעות ללוקים בהפרעה. יש להשתמש בתרופה בתדירות נמוכה במהלך השבוע, והיא מפחיתה את כמות האכילה באמצע הלילה.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי

מלמד את הלוקים בתסמונת אכילה לילית ללמוד מחדש את השיטה המתאימה לאכול במהלך היום ולא באמצע הלילה. הטיפול מסייע למטופל להתגבר על חשיבה לקויה כגון "אם לא אוכל, לא אצליח להירדם".

הטיפול מסייע למטופל ללמוד לאכול יותר במהלך היום ולא בשעות הלילה, וכיצד להתמודד עם הרצון לאכול במהלך הלילה. מרכיב נוסף של הטיפול כולל הימנעות מהחזקה בבית את כל המאכלים אותם המטופל היה רגיל לאכול בלילה.

סוגים אחרים של טיפולים התנהגותיים כוללים טיפולים בהפרעות מצב הרוח או חרדה בסיסיות, התורמות לתסמונת זאת. המטרה היא לסייע למטופל לישון בקלות רבה יותר כל הלילה, ובכך להפחית את האכילה הלילית.

איך למתן את הדחפים לחשקי רעב בלילות

אנחנו יודעים בדיוק מה אתם מרגישים. הרגע הזה שהחושך כבר עטף את כל הבית, הלילות שקטים, ואתם לא מצליחים לישון כמו כולם כי אתם דווקא בשעות האלו מרגישים את החשקים הכי גדולים שלכם ותוהים למה דווקא אתם חייבים לעשות פלישה מבוקרת בלילות על המקרר.

אכילה לילית יכולה להגיע בשל מגוון של סיבות החל מסיבות מנטליות בהן הנפש מוצאת נחמה במזון שהינו מזון מהיר, ובין אם הגוף מרגיש צורך בארוחת שחיתות של אכילה הנה כמה דרכים להפחית את הדחפים המביאים לאכילה הלילית:

קביעת שגרה

על מנת להקל על אכילה הקפידו על לוח זמני אכילה בשגרה קבועה. שגרה זו תווסת את הדחף של הגוף לאכילה לילית ותפחית את הסבירות לחשקים הללו בשעת לילה מאוחרת.

פיתוח אכילה מודעת

פיתוח של שגרת אכילה מודעת מאפשרת לכם לספק צורך תזונתי ורגשי ואף להפחית את החשקים לאכילה שהינה אכילה בלילות המביאה לתוצאות לא טובות בריאותית.

שינה איכותית

חשוב לתת תעדוף לשינה איכותית. צמצמו זמן מסך לפני השינה, ארגנו סביבת שינה נעימה וחשוכה וסדרו את זמני השינה שלכם כך ששגרת היום יום שלכם תהיה אפקטיבית.

חלופות מזון בריאות

אם אכילה בלילה היא משהו שאתם רואים שקשה לכם למנוע בחרו באוכל מזין יותר. ירקות, אגוזים, פירות, או אפילו חטיפי בריאות אם מתחשק לכם חטיפים אלו ואחרים.

אל תוותרו על תמיכה

עבור לא מעט אנשים להם אכילה שכזו מפריעה, תמיכה היא חלק בלתי נפרד מתהליך של שינוי שגרה זו. חפשו תמיכה מתאימה מאנשי המקצוע בתחום ואל תוותרו על טיפול מקצועי שיוביל אתכם אל איכות חיים טובה יותר.

הקשר בין אכילה לילית לעליה במשקל

כאשר מדובר על אכילה במהלך הלילה קשה להכחיש את הקשר בין בפעולה זו לעליה במשקל. יחד עם זאת, מדובר בכל זאת בתהליך מורכב. צריכה של קלוריות באופן הגובר על כמות הקלוריות שהגוף צריך בלי קשר לשעה ביממה ללא ספק תוביל לעליה במשקל.

יחד עם זאת, אנשים האוכלים בלילה יכולים להיות יותר רגישים לבחירה במזון שהינו עם יותר קלוריות מה שמביא לסיכום גבוה של עליה במשקל.

היתרונות של טיפול באכילת לילה ותרופות נגד השמנת יתר

אם אכילה בלילות מביאה להשמנה ולבעיות בריאותיות אחרות וזה הרי רק הגיוני שזה מה שיהיה, שימוש בתרופות נגד השמנת יתר ואף לפתרון בעיה של אכילה בלילות מביא ללא מעט יתרונות. המרכזיים שבהם:

  • ויסות התיאבון – תרופות לירידה במשקל והשמנה מסייעות לא רק בתהליך של הפחתת אכילה במהלך הלילה אלא גם מסייעות בהסרה במשקל באמצעות ההפחתה הזאת.
  • שיפור חילוף חומרים – תרופות מסוימות משפרות תפקודים מטבוליים ומסייעות בניהול משקל יעיל יותר באמצעות חילוף חומרים גבוה יותר.
  • תמיכה גבוהה – בשילוב עם שינויים באורח החיים כמו תזונה ופעילות גופנית, תרופות נגד השמנת יתר יכולות לשפר משמעותית את תוצאות הטיפול ומציעות גישה שונה לניהול אכילת בלילה על כל השלכותיה.

זה לא סוד שאכילה שהינה אכילה בלילות פוגעת באורח החיים, בשינה, בבריאות ובמגוון של סיטואציות בחיים. התערבות מקצועית היא צעד חשוב ומשמעותי שיכול להוביל לתחושה טובה יותר.

אובסיטי מביא אליכם את המידע המקצועי והמהימן ביותר על כל מה שקשור לאכילה רגשית, לילית, טיפול תרופתי בהשמנה ועוד. היכנסו כבר עכשיו.

אכילה בלילה – שאלות ותשובות

למה מרגישים רעבים בלילות גם אחרי ארוחת הערב?

תחושת רעב בלילה למרות ארוחת הערב יכולה להיות מיוחסת למספר גורמים. מבחינה פסיכולוגית, מתח ושעמום יכולים להגביר את הצורך לאוכל כסוג של נוחות או הסחת דעת. מבחינה פיזיולוגית ישנם מצבים בהם הגוף מבקש יותר מזון בשעות הלילה. כמו כן, חשוב לשים לב לזמני האכילה שגם יכולים להוביל לצורך של הגוף לבקש מזון גם באמצע הלילה.

האם זה לא בריא לאכול לפני השינה?

אכילה סמוך לשינה עלולה להוביל לתחושה כבדה ולא טובה. אכילה בלילה המתקיימת באופן קבוע עלולה להוביל לבעיות בריאותיות הרבה מעבר לשיבוש השינה כמובן.

האם יש איך להימנע מאכילה בלילות?

אכילה בלילות היא תסמונת נפוצה וחשוב לנהל אותה כראוי. ישנן כמובן שיטות לטיפול בתופעה זו שכוללות גם שינוי אורח חיים, ניהול מתח, שיפור איכות החיים ברמת שגרה יומית ועוד. אפשר גם לשלב טיפול תרופתי נגד השמנה מה שיסייע גם להסרה במשקל, וגם לטיפול באכילה שהינה לילית. ייעוץ מקצועי וליווי הם ללא ספק חלק בלתי נפרד מטיפול בתסמונת זו.

איך פועלות תרופות נגד השמנה?

תרופות לטיפול בהשמנה אלו מסייעות משמעותית בהתמודדות עם אכילת לילה תוך שהן מתמקדות בכמה מנגנונים. חלק מהמנגנונים הללו פועלים על ידי דיכוי תאבון מה שמביא להקלה בחשקים בלילות. חלק מהתרופות משפיעות משמעותית על חילוף החומרים ובכך מסייעים שריפת קלוריות באופן יעיל יותר וחלק מהתרופות ניתנות במסגרת כוללת של טיפולים המשלבים גם ייעוץ מנטלי פסיכולוגי המאפשר להסתייע ולקבל הקלה בתופעה זו. לטיפול גם התרופתי וגם המנטלי יש השפעה גבוהה על הצלחת התהליך.

שתפו:

תוכן עניינים
עדיין לא הצטרפת לקבוצת הפייסבוק הפעילה?
הכנסו לקישור והגישו בקשה להצטרף, בקבוצה תמצאו דיונים וחוויות אודות כלל התרופות לירידה במשקל