ההשלכות של עישון לסובלים מהשמנת יתר

עישוןבשנים האחרונות הולכות ומצטברות העדויות בנוגע לכך שהשמנת יתר מזיקה לבריאותנו באופן דומה מאוד לאופן שבו משפיע עישון הסיגריות על בריאותנו. כך לדוגמה במחקר עדכני שפורסם בכתב העת היוקרתי PLOS Medicine, נמצא כי תוחלת החיים של אנשים בעלי BMI הנע בין 40-44.9 קצרה ב- 6.5 שנים בממוצע מתוחלת החיים של אדם בעל BMI תקין וכי המצב חמור יותר ככל שה- BMI גבוה יותר: תוחלת החיים הממוצעת של בעלי BMI בין 50-54.9 קצרה ב-9.8 שנים מתוחלת החיים של בעליBMI תקין.

לרוע המזל, ישנם לא מעט אנשים הנוהגים לעשן באופן קבוע, הסובלים בנוסף מהשמנת יתר. במקרים האלו השמנת היתר ועישון הסיגריות חוברים לכדי יצירת אפקט סינרגטי, המשפיע על הבריאות בצורה שלילית ועוצמתית במיוחד. במאמר נפרט על ההשפעות המזיקות העיקריות של העישון, החופפות לתחלואות הנלוות להשמנה: מחלות לב וכלי דם והגדלת הסיכוי לחלות בגידולים סרטניים.

מחלות לב וכלי דם

מעשנים נמצאים בסיכון הגבוה פי 2-6 ללקות באוטם שריר הלב ולחלות בטרשת עורקים בהשוואה ללא מעשנים ובנוסף יש לציין כי עד ארבעים וחמישה אחוז ממחלות הלב האיסכמיות עד גיל שישים וחמש הן תוצאה של עישון. אם לא די בכך, הרי שהסיכוי של אדם מעשן למות כתוצאה ממוות פתאומי על רקע מחלת לב איסכמית גבוה פי 2-3 מהסיכוי של בן גילו שאינו מעשן למות מוות פתאומי על רקע זה.

כמו כן עשרה אחוז מאירוע המוח מוסברים באופן ישיר על ידי נזקי העישון, רוב רובן של מחלות כלי הדם הפריפריים בקרב לא סוכרתיים הן תוצאה של עישון ואדם מעשן נמצא בסיכון הגבוה פי שמונה לסבול ממפרצת של אבי העורקים בהשוואה לבן גילו שאינו מעשן.

גידולים סרטניים

עישון סיגריות מגדיל בצורה משמעותית את הסיכוי לחלות בעשרה סוגים של גידולים סרטניים. אמנם לא קיימת חפיפה בין כל הגידולים, שכן לא נראה שהשמנת יתר מגדילה את הסיכוי לחלות בסרטן הריאה למשל, אך בהחלט ישנם כמה סוגים של גידולים סרטניים שהן השמנת יתר והן עישון סיגריות מהווים גורמי סיכון לחלות בהם. הכוונה היא למשל לסרטן צוואר הרחם, סרטן הכליה, סרטן הכבד וסרטן הלבלב.

גמילה מעישון והשמנה משנית

עד כה עסקנו רק בהשפעה המשולבת של השמנת יתר ועישון סיגריות על הבריאות, אך חשוב להזכיר כי בין השמנת יתר לעישון סיגריות ישנו קשר נוסף הבא לידי ביטוי בהשמנה המתפתחת על רקע גמילה מעישון. לפי הנתונים העדכניים ביותר, נראה כי כעשרה אחוז מהנגמלים מעישון יעלו כ- 13 קילוגרמים: רוב הנגמלים חווים עלייה של קילוגרם אחד עד שניים במהלך השבועיים הראשונים ואילו במהלך ארבעת עד חמשת החודשים הבאים עוד שניים עד שלושה קילוגרמים נוספים.

נשים הנגמלות מסיגריות נוטות להעלות מעט יותר במשקל בהשוואה לגברים אך בשני המינים אנשים שלא עוסקים בפעילות גופנית, הנחשבים למעשנים כבדים, שהפסיקו לעשן לפני הגיעם לגיל חמישים וחמש, נמצאים בסיכון מוגבר לעלייה במשקל. במחקר שבחן את הנושא בישראל, נמצא כי בדרך כלל העלייה במשקל חולפת, אך הקילוגרמים העודפים יכולים להישאר עם הנגמל במשך שש שנים לאחר הגמילה.

חשוב להדגיש למען הסר ספק – למרות שתהליך הגמילה מלווה לעתים קרובות בהוספה של אי אילו קילוגרמים למשקל, הרי שההנחה המקובלת היא שהעלייה במשקל על רקע הגמילה מהווה סיכון בריאותי זניח ביותר בהשוואה לסיכון הבריאותי הכרוך בהמשך העישון ואינה גורעת מהרווח הבריאותי העצום הגלום בהפסקת העישון, כדאי לקחת זאת לתשומת לבכם.

שתפו:

תוכן עניינים
עדיין לא הצטרפת לקבוצת הפייסבוק הפעילה?
הכנסו לקישור והגישו בקשה להצטרף, בקבוצה תמצאו דיונים וחוויות אודות כלל התרופות לירידה במשקל