גורמים וסיבות להשמנת יתר

סיבות להשמנת יתר

מספר סיבות להשמנת יתר

לאורך העשורים האחרונים בוצעו אלפי מחקרים שבחנו את האטיולוגיה של עודף המשקל והגורמים להשמנת יתר, פחות או יותר מכל זווית אפשרית. כיום ברור כי ישנן סיבות הנחשבות לנדירות מאוד בעוד שישנן הנחשבות לשכיחות יחסית, ישנן המשפיעות על הגורמים להשמנת יתר באופן עצמאי וישנן הפועלות באופן סינרגטי עם גורמים אחרים וסיבות אחרות.

אלו הן הסיבות להשמנת יתר על קצה המזלג, על מנת לסבר את האוזן ולעשות מעט סדר בדברים.

תזונה לא נכונה

כשאנחנו מדברים על סיבות להשמנת יתר כמובן שחשוב לדבר על תזונה.

הקשר בין תזונה לא נכונה להשמנת יתר הוא ככל הנראה הקשר שנחקר בצורה האינטנסיבית ביותר מבין כל הגורמים שנזכיר במאמר זה. כיום ידוע כי מאזן אנרגטי חיובי תורם להשמנה, כלומר צריכה של כמות קלוריות גדולה יותר מכמות הקלוריות הנשרפת. למעשה כמעט כל הגורמים האחרים שנזכיר במאמר זה, מהווים נגזרת מסוימת של המאזן האנרגטי או מהווים גורמים למאזן האנרגטי החיובי.

בסופו של דבר מדובר במשוואה פיזיקלית פשוטה מאין כמוה – סך כל האנרגיה הנכנסת לגוף במזון, פחות סך כל האנרגיה הנשרפת בשגרה ובפעילות גופנית, שווה לסך כל האנרגיה שתישאר בגוף, כשבדרך כלל האנרגיה נאגרת בגוף בתור שומן.

תזונה לא נכונה היא תזונה עשירה במזונות דחוסים אנרגטית ודלה בירקות ופירות, תזונה המתאפיינת בדפוסי אכילה לא מסודרים, תזונה המבוססת על ארוחות הנצרכות בהיסח הדעת ועוד.

תסמונות גנטיות הגורמות להשמנת יתר

תסמונות גנטיות הגורמות להשמנת יתר נחשבות לגורמים נדירים יחסית, כשהכוונה היא למשל לתסמונת פראדר ווילי או לתסמונת ברדט בידל. למרות זאת, תסמונות אלו נחקרות בצורה אינטנסיבית ביותר בעשורים האחרונים וזאת כיוון שחוקרים רבים מאמינים שתסייענה למציאת הגנים הקשורים להשמנה. יש לציין בהקשר לגורם זה כי כל התסמונות הקשורות בהשמנת יתר ללא יוצאת מן הכלל באות לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים נוספים כשלכל תסמונת המאפיינים הייחודיים לה.

בין היתר מדובר בפיגור שכלי, קומה נמוכה, התפתחות מינית לא שלמה, היקף ראש קטן מהנורמה, תיאבון בלתי נשלט, חילוף חומרים איטי במיוחד, התנהגות חברותית במיוחד, תווי פנים אופייניים ועוד.

פעילות גופנית ואורח חיים

אורח חיים יושבני נחשב לאחת הסיבות להשמנת יתר המרכזיים ביותר ובאופן כללי לפגיעה בבריאות, כשרבים המומחים המשווים את ההשפעה של אורח חיים זה להשפעה של עישון סיגריות. אורח חיים יושבני מאופיין בצמצום משמעותי של הפעילות הגופנית בכל אחד ואחד מתחומי החיים ולרוע המזל מאפיין את החברה המודרנית.

אורח חיים זה נובע בעיקר מהסתמכות גוברת והולכת על תחבורה ממונעת כאמצעי התחבורה העיקרי, הקטנת רמת הפעילות הגופנית בעבודה על רקע מיכון העבודה והפחתת הפעילות בשעות הפנאי תוך המרתה בצפייה בטלוויזיה ובישיבה מול המחשב.

כיום ידוע כי על ידי שינוי אורח החיים והכנסת פעילות גופנית לשגרת היומיום בלבד, ניתן ליהנות מהפחתה במשקל, גם ללא שינוי התזונה, אך לפעילות הגופנית ולתזונה הנכונה ישנה השפעה סינרגטית על הירידה במשקל.

בנקודה זו יש לציין כי כל תכנית הרזיה נורמטיבית באשר היא, כוללת בראש ובראשונה הנחיות לשינוי אורח החיים והכנסת הפעילות הגופנית לחיים השגרתיים, גם במקרים בהם מדובר במטופל שמיועד מראש לעבור בסופו של דבר ניתוח בריאטרי או לעבור טיפול תרופתי להרזיה.

הפרעות פסיכיאטריות

הפרעות פסיכיאטריות שונות עלולות לעודד השמנת יתר כשהכוונה היא לא רק להפרעות אכילה דוגמת בולמיה נרבוזה, אכילה כפייתית או אכילה זללנית (Binge Eating Disorder) אלא גם להפרעות שכביכול אין כל קשר בינן לבין תזונה, כמו לדוגמה סכיזופרניה או דיכאון.

בנקודה זו יש לציין כי בקרב הציבור הרחב קיימת תפיסה שגויה לפיה דיכאון מג'ורי מתאפיין בירידה במשקל על רקע מיעוט באכילה, אך אין זה מן הנמנע שאדם הסובל מדיכאון יעלה במשקל על רקע אכילה מרובה.

השמנת יתר על רקע הפרעה פסיכיאטרית יכולה לנבוע כתוצאה מאכילה מרובה והיעדר פעילות גופנית כמו למשל במקרה של הסובלים מהפרעה הנקראת דיכאון לא טיפוסי, אך במקרים רבים מספור מקור ההשמנה בתרופות הפסיכיאטריות. ישנן תרופות פסיכיאטריות רבות הגורמות להשמנת יתר כשבין היתר מדובר בתרופות נגד פסיכוזה.

במקרים מסוימים העלייה במשקל אינה קשורה ישירות לתרופה אלא רק באופן עקיף. כך לדוגמה אם אדם שסבל מדיכאון והפחית רבות ממשקלו יחווה שיפור במצבו הפסיכיאטרי כתוצאה מהטיפול התרופתי שיקבל, ייתכן מאוד שיעלה במשקל באופן טבעי כיוון שיחזור לאכול בצורה סדירה.

תופעת לוואי תרופתית

גורם נוסף לרשימת הגורמים להשמנת יתר הוא תופעת לוואי תרופתית.

אם בפסקה קודמת הוזכרו תרופות פסיכיאטריות, חשוב לציין כי ישנן תרופות שאינן פסיכיאטריות היכולות להפוך לגורמים להשמנת יתר. כך לדוגמה קורטיקוסטרואידים הניתנים למשל לחולים הסובלים ממחלות אוטואימוניות, משבשים את המטבוליזם שלנו וגורמים לעלייה במשקל.

תרופות נוספות שעשויות להוביל לעלייה במשקל הן תרופות הורמונליות הניתנות לנשים לטיפול בתסמיני המנופאוזה, תרופות נגד מיגרנה, אינסולין ועוד.

בכל מקרה שבו מתרחשת עלייה במשקל על רקע תרופות לטיפול בהשמנה, יש ליידע על כך את הרופא המטפל שכן בדרך כלל קיימת אפשרות להחליף את הטיפול בתרופה אחרת, שלא גורמת לעלייה במשקל. יש לציין כי חל איסור מוחלט להפסיק ליטול את התרופות השונות באופן עצמאי ללא התייעצות עם רופא.

עוד יש לציין בהקשר זה כי במקרים מסוימים הטיפול התרופתי לא גורם לעלייה במסת השומן אלא רק להצטברות של נוזלים, הגורמים להשמנת יתר. זהו המצב בתרופות כמו לדוגמה דקאפפטיל, מינוקסי או פנדיל.

בעיות הורמונליות

ישנה שורה ארוכה של בעיות הורמונליות שיש בהן כדי לגרום לשיבוש המטבוליזם ולהוביל להשמנת יתר. הבעיות המוכרות והשכיחות ביותר הן תת פעילות של בלוטת התריס (היפותירואידיזם) ותסמונת קושינג. כל אחת מהבעיות הנ"ל יכולה להתפתח על רקע מגוון רחב ביותר של גורמים שונים.

שתפו:

תוכן עניינים
עדיין לא הצטרפת לקבוצת הפייסבוק הפעילה?
הכנסו לקישור והגישו בקשה להצטרף, בקבוצה תמצאו דיונים וחוויות אודות כלל התרופות לירידה במשקל